Aster amellus "Veilchenkönigin"


Alle Aster amellus cultivars zijn uitstekende tuinplanten die geen steun behoeven en geen last hebben van meeldauw. Deze zomerasters die oorspronkelijk thuishoren in midden- en zuid Europa, de Kaukasus tot in west-Azië, bloeien van juli tot in september. Afhankelijk van de variëteit kunnen de bloemen een blauwpaarse, violette, lila of roze kleur hebben waarbij hoogtes tussen 40 en 100 cm mogelijk zijn. Vooral de Duitse kweker G. Ahrends heeft een aantal fraaie variëteiten ontwikkeld.

Aster amellus "Veichenkönigin" ofwel "Violet Queen" stamt uit de keuken van Karl Foerster en is herkenbaar aan de donkerviolette bloemen. In vergelijking met andere Aster amellus variëteiten zijn de bloemen wat aan de kleine kant. Door de rijke bloei is dat echter geen enkel probleem. Net als de soortgenoten dienen we een plek in de tuin te zoeken in de volle zon met een uitstekende drainage want deze Asters hebben een grondige hekel aan natte voeten, vooral in de winter! Licht, lucht en ruimte worden erg op prijs gesteld en hinderlijke "buren" die in het seizoen over een Aster amellus heen gaan hangen zijn niet bevordelijk voor de langlevendheid van deze planten. Als aan deze eisen wordt voldaan kunnen we echter jaren genieten van deze sterke tuinplanten. Erg belangrijk is dat we een Aster amellus maar beter niet in de late herfst planten, verplanten of scheuren. Een late aanschaf halen we door de winter in de platte bak of koude kas. Reden hiervoor is de reeds aangegeven hekel aan winterse nattigheid.

De foto is gemaakt tijdens koud en bewolkt weer waardoor de kleur veel meer blauw laat zien. Onder warmer omstandigheden is het een duidelijk violet. Foto's laten niet altijd de juiste kleur zien!
bloeitijd :
8-9
hoogte :
50cm
licht :
Z
vocht :
N-D


terug naar Vaste Planten * A *
terug naar Vaste Planten Catalogus