Aruncus "Horatio"


We vallen maar meteen met de deur in huis. Deze schitterende selectie van Ernßt Pagels mag in geen enkele tuin ontbreken! Aruncus "Horatio" is namelijk uitermate sierlijk, sterk en stevig tegelijk en dat komen we niet vaak tegen in de vaste planten wereld.

Al vroeg in het voorjaar zien we net boven de grond de opvallende felrode en puntige knoppen zitten. Snel daarna verschijnen de stengels en lopen ook de eerste bladeren mooi bronskleurig uit. Het fijne en frisgroene, enigzins varenachtige blad is totaal anders als dat van de veel grovere geitenbaarden. Begin juni verschijnen de eerste crèmekleurige aartjes waarbij opvalt dat de afzonderlijke bloempjes in zo'n aartje uit een aanvankelijk rood knopje komen wat een mooi kleurcontrast oplevert. Dat al die aartjes horizontaal uitstaan en bovendien alle kanten op lijken te wijzen maakt het plaat héél geraffineerd af.

Net als de andere geitenbaarden heeft "Horatio" het liefst vochthoudende en voedzame grond en een plek in de halfschaduw wordt zeer gewaardeerd. Hier zal de opgegeven hoogte van 1,50 meter zeker worden overschreden en is 1,80 meter heel goed mogelijk.

Aruncus "Horatio" zou volgens onze informatie een nakomeling zijn van de kleine Aruncus aethusifolius waar deze “Horatio” echter niets van weg heeft. Wij zien deze schoonheid veel meer als een enorme verbetering van A. Dioicus met sierlijker crème gekleurde aartjes die horizontaal alle kanten uitstaan. De vorm is veel slanker, strakker en doorzichtiger. Zo er gelijkenis zou moeten zijn met ouder aethusifolius is die gelukkig ver te zoeken. Wij kunnen maar één conclusie trekken: er lopen wel meer mooie kinderen rond van de melkboer!
bloeitijd :
6-7
hoogte :
150cm
licht :
HS-Z
vocht :
N-V


terug naar Vaste Planten * A *
terug naar Vaste Planten Catalogus