* Siergrassen *

Siergrassen Catalogus

Siergrassen van A t/m Z



Siergrassen, een definitie:

Siergrassen onderscheiden zich slechts van andere grassen doordat ze toepasbaar zijn in de tuin door tuinvriendelijke eigenschappen zoals niet woekeren en met mate of niet uitzaaien. Uiteraard moeten ze ook een sierlijke uitstraling hebben. Veel grassen hebben wel die tuinvriendelijke eigenschappen maar zien er niet uit.

Korte geschiedenis:

Het toepassen van siergrassen in borders in combinatie met vaste planten is tamelijk nieuw. Tot halverwege de vorige eeuw werden grassen door slechts een enkeling toegepast.

Mien Ruys

In Nederland maakte Mien Ruys gebruik van siergrassen om de overdadige kleurenpracht van vaste planten te doorbreken met iets slanks dat met ranke halmen kon wiegen in de wind.... Veel keus had ze niet want het assortiment in die dagen kon je op twee handen tellen.


Karl Foerster

Vermoedelijk hebben de inspanningen van de Duitse schrijver, filosoof, tuinman en kweker Prof. Dr. H.C. Karl Foerster (1874-1970) te Potsdam-Bornim pas goed de siergrassen uit hun “winterslaap” gewekt. Foerster schreef in 1957 het boek getiteld: "Einzug der Gräser und Farne in die Garten" waarvan rechts de omslag te zien is.

Hierin vroeg Foerster zich af waarom grassen en varens tot dan toe nauwelijks toegepast werden. Het bevat tevens goede beschrijvingen van een voor die tijd zeer breed assortiment. Aandacht voor varens was er natuurlijk voldoende in de 19e eeuw met de Engelse verzamelwoede. Siergrassen bleven echter zo goed als onopgemerkt.

Gepassioneerd heeft Foerster zich gericht op het propageren, toepassen en ontwikkelen van siergrassen. Het enthousiasme waarmee hij dit wist te brengen zal mede de oorzaak zijn geweest van het ontstaan van de “nieuwe Duitse tuinstijl” waarin een grote rol is weggelegd voor siergrassen.




Ernßt Pagels

Het kwekerswerk zou later vooral voortgezet worden door Ernßt Pagels. Als leerling van Foerster vestigde deze zich in 1949 in Leer om de ideeën uit Potsdam-Bornim over te brengen naar West-Duitsland. In de ruim 50 jaar dat Pagels actief is geweest in zijn kwekerij heeft hij naast vele vaste planten en siergrassen meer dan 50 Miscanthus selecties benaamd!

Piet Oudolf

In Nederland heeft verder vooral Piet Oudolf het gebruik van siergrassen gestimuleerd door het toepassen ervan in de eigen open tuin en kwekerij alsmede internationale tuinontwerpen. In zijn boekwerk “Prachtig Gras” staan vele fraaie foto’s van siergrassen in combinatie met vaste planten in tuinen van hemzelf en diverse andere tuinontwerpers.

Vrij recent zijn de inspanningen van Lianne’s Siergrassen om het gebruik van deze “tuinjuwelen” vaker toe te passen.

Natuurlijk dragen wij ook ons grasje bij!


Waarom siergrassen:

Het plaatje op de omslag van het boek van Foerster spreekt een beetje voor zich. Grassen zorgen voor een natuurlijker uitstraling en brengen licht, lucht en ruimte in de tuin. Bovendien hebben veel soorten een fraai winterbeeld en verlengen daarmee het tuinseizoen. De meeste soorten hoeven niet gesteund te worden en eens per jaar terugknippen is meestal ook voldoende. Hierdoor passen siergrassen ook in een onderhoudsarm tuinplan.




Vooroordelen en siergras:

Veel tuinliefhebbers hebben nogal wat negatieve vooroordelen over siergrassen en zoals de meeste vooroordelen zijn ook deze als gevolg van gebrekkige informatie niet helemaal terecht. We horen vaak dat grassen geweldig woekeren en uitzaaien en de meeste grassen doen dat ook! Niet voor niets groeien ze bijna overal op de wereld en hebben ze zich aan de meest barre omstandigheden weten aan te passen. Er is maar een heel klein deel dat niet die vervelende eigenschappen heeft en juist die soorten noemen we "siergrassen", grassen die geschikt zijn voor gebruik in de tuin. Een aantal “grensgevallen” hebben we ook in het assortiment maar geven dit dan ook duidelijk aan! Gelukkig blijven er voldoende soorten over die we gerust kunnen toepassen.
 
 

Groeiomstandigheden:

Voor vrijwel elke denkbare situatie in de tuin is een bruikbare siergras-soort beschikbaar. Slechts in zeer natte omstandigheden is de keuze erg beperkt en moeten we terugvallen op een woekerende soort. Wie dit zeker niet wenst, kiest dan natuurlijk niet voor gras. We hebben het hier dan wel over hele slechte groeiomstandigheden waar ook niet veel andere gewassen meer toegepast kunnen worden. Veel soorten verkiezen drogere omstandigheden en het merendeel daarvan heeft een gloeiende hekel aan natheid in de winter. Ook hier kunnen we aangeven voor welke soort de droogste plek in de tuin moet worden gereserveerd. Gelukkig is de grote middenmoot niet echt kieskeurig.




Een voorbeeld:

Vooral met Miscanthus kunnen we langer genieten van de tuin wat we met een paar foto's willen laten zien. Vier keer Miscanthus sinensis no. 37, een eigen selectie waar we erg trots op zijn! De eerste foto hierboven is 's morgens vroeg genomen op 31 augustus 2005. Miscanthus No. 37 staat hier rechts van het pad en de eerste zilverblonde halmen komen net tevoorschijn. Opvallend breed afhangend blad en forse afhangende halmen die we goed kunnen zien op de tweede foto rechts van 17 september.


Het plaatje met rijp is van 19 november, alweer twee maanden na het uitlopen van de eerste halmen. Vooral met rijp zijn siergrassen onweerstaanbaar mooi. De lage Pennisetum ervoor is er met de berijpte flesseborstels dan ook niet lelijker op geworden. Alle foto's van die dag kunnen zo worden ingelijst!


De laatste foto is van 28 januari 2006, bijna 5 maanden na de eerste! No. 37 is nog steeds wonderschoon en beeldbepalend in onze tuin. Het strijklicht van een fel zonnetje op een winterse namiddag doet de halmen mooi licht strogeel oplichten wat zo blijft tot de terugsnoei begin maart!


Ten slotte:

Het aantal tuinen met siergrassen dan wel combinaties van siergrassen en vaste planten neemt mondjesmaat toe. Mogelijkheden zijn er natuurlijk genoeg. Van strakke formele ontwerpen met louter siergrassen tot aan weelderige cottage tuinen met een informeel karakter. Informatie over dit onderwerp is tegenwoordig ruim voorhanden.

Veel kijkplezier in de Siergrassen Catalogus!


Terug naar boven Naar vaste planten