* LENTEKRIEBELS 2024 *

Beste tuin & planten liefhebbers,

"Lentekriebels" betekent voor ons de opening van een geheel nieuw tuinseizoen. Na de winterperiode komen de sapstromen weer wat op gang en de eerste tere bloempjes kondigen voorzichtig de komende lente aan. Juist dat ijle en fragiele begin vinden we altijd heel vertederend, vooral als we bedenken dat het meest dynamische moment in de tuin er aan zit te komen. Een aarzelend briesje als voorbode van een enorme explosie die zeer binnenkort de tuin verbazingwekkend snel zal omtoveren tot één grote bloeiende groene oase.

Als buitenmensen zitten we daar natuurlijk dagelijks midden in en we voelen ons steeds weer zeer bevoorrecht met een geweldige plek op de voorste rij. Als alles in de tuin weer de grond uit schiet, is de vrijkomende energie werkelijk voelbaar wat voor ons altijd weer zeer aanstekelijk werkt. Na de winterperiode hebben we weer zin om buiten in de grond te wroeten, we krijgen lentekriebels!

De voorjaarstuin

We organiseren "Lentekriebels" niet alleen om het nieuwe tuinseizoen te openen maar vooral ook om onze bezoekers kennis te laten maken met de voorjaars- en schaduwtuinen rond het woonhuis. Veel planten in dit tuingedeelte komen van nature voor in bosgebieden. Naast veel vroegbloeiende vaste planten zijn het vooral ook bolgewassen die in het vroege voorjaar onder de nog kale bomen profiteren van zonlicht en warmte waardoor ze tot bloei komen. Zodra het bladerdek echter gesloten is, gaat een groot deel van deze planten in rust en zijn dan de rest van het tuinseizoen niet meer zichtbaar.

Ruim vóór het evenement "lentekriebels" beginnen zo tegen het einde van de winter in onze voorjaarstuin diverse bolgewassen te bloeien. Hele tapijten met sneeuwklokjes luiden samen met de vroege crocussen het nieuwe tuinjaar in waar we bij een milde winter soms al half februari van kunnen genieten. Op een zonnig moment kan het dan al gonzen van de bijen.

Als de sneeuwklokjes en vroege crocussen bijna zijn uitgebloeid, nemen diverse soorten bolgewassen het stokje over. Vooral Corydalis solida heeft het bij ons zeer naar de zin. Als "vogeltje op de kruk", zaait ze zich in diverse kleurtjes royaal uit waarbij de rode tinten nog het meest opvallen.

Schaduwplanten

Naast veel bolgewassen bevat onze voorjaarstuin een grote collectie bijzondere schaduwplanten. Tussen de vroegbloeiende bolgewassen pronken als eerste veel Helleborus orientalis hybriden welke combinatie een zeer kleurrijk geheel geeft. Dit bloemenfeest wordt snel opgevolgd door een grote verzameling verschillende schaduwplanten zoals bosanemonen en elfenbloemen maar ook zeldzame juwelen als Podophyllum, Jeffersonia, Trillium en Diphylleya die zich tussen de nodige varens en vroege siergrassen na de winter weer laten zien.

Als het al volop voorjaar is in de tuin, laten ook de grotere bladplanten zich weer zien in de schaduwtuin. Onze Hosta collectie is niet bijzonder groot maar de imposante grijsblauwe, dikbladige types doen het hier zeer goed. Maar er staan ook ruim 70 verschillende Rodgersia's in deze tuinen rond het woonhuis waaronder een aantal fraaie eigen selecties. Op de wat vochthoudende venige grond groeien ze hier uit tot schitterende tuinjuwelen. Leuke bijkomstigheid is dat de slakken het niet lusten!

Opmerkelijke verschillen

De periode rond "Lentekriebels" is altijd zeer bijzonder vanwege de ontluikende natuur in de voorjaarstuin. Naast dit natuurlijke verschijnsel, doen zich in onze tuin een tweetal situaties voor die een opmerkelijk verschil laten zien met situaties later in het seizoen.

Het ronde zitje in voorjaar en zomer

Het ronde zitje vlak bij de entree is op zeer warme zomerse dagen een geliefd stekje waar bezoekers vaak de aangename koelte opzoeken in de schaduw onder de hazelaars. In het vroege voorjaar is dit zitje echter de warmste plek in onze tuin! Pal op het zuiden en beschut in de luwte van houthok en taxushaag aan de noordzijde, bloeien hier in de border rondom het zitje de sneeuwklokjes altijd als eerste tussen de daar eveneens zeer vroeg bloeiende verschillende Helleborus orientalis hybriden.

Een groot contrast met de zonnige tuin

Tijdens "Lentekriebels", maar ook in de periode vlak erna, kunnen bezoekers bij een rondje door de gehele tuin een opmerkelijk verschil ervaren tussen de voorjaarstuinen en onze weelderige nazomer en herfsttuin die rond die tijd flink wordt teruggeknipt. Imposante strokleurige Miscanthus bossen met zilveren pluimen staan samen met andere restanten van de uitbundigheid van het vorige seizoen in groot contrast met het frisgroene ingetogene van de ontluikende voorjaarstuin. Begin april zijn zo opkomst en ondergang van verschillende delen van onze tuin in één rondgang te beleven!

De opening van een nieuw tuinseizoen

Als de dagen gaan weer wat lengen, is het voorjaar op komst en staan we te popelen om weer te beginnen. Met het eerste weekend van april op de kalender is het dan ook de hoogste tijd voor onze gezellige opening van een nieuw tuinseizoen en vieren we zoals altijd:

"LENTEKRIEBELS"

zaterdag 6 en zondag 7 april van 10:00 tot 17:00 uur


Uiteraard blijft het organiseren van een evenement begin april een spannende aangelegenheid want vorst en sneeuw zijn zelfs dan nog zonder meer mogelijk. Optimistisch als we zijn, gaan we echter uit van fraaie lentedagen met een aangenaam voorjaarszonnetje. Een uitgelezen collectie van bijzondere en gewilde schaduwplanten naast de nodige andere vaste planten en siergrassen hebben we dan al aardig op voorraad.

Zoals altijd is alles weer van eigen kweek, blijft de entree nog steeds GRATIS en staan koffie & thee met wat lekkers tegen een kleine vergoeding voor u klaar. Voldoende ingrediënten voor gezellige "Lentekriebels"!

We nodigen u in het nieuwe tuinjaar opnieuw van harte uit!

Dori en Henk Jacobs
Terug naar boven