* KERAMIEK IN DE TUIN 2024*

Een kunstig keramiek weekend!

Eind juni staat onze regio bol van allerhande kunstmanifestaties waar we graag ons steentje(!) aan bij willen dragen. Met ons eigen evenement "Keramiek in de Tuin" staat onze kwekerij met open tuin een weekend lang in het teken van gebakken en geglazuurde klei in allerhande vormen die ook nog eens terplekke worden raku gestookt.

Ons programma tijdens "Keramiek in de Tuin"

De expositie

In onze open tuin is er een expositie van vooral raku gestookte keramiek. Naast onze eigen verzameling is er vooral ook veel werk van keramiste Anneke Gebert uit Ommelanderwijk te zien. Verder naar beneden op deze pagina kunt u meer lezen over Anneke zelf en haar werk.

Demonstraties raku stoken

Op beide dagen zijn er overdag doorlopende demonstraties raku stoken die wederom worden verzorgd door Anneke en Frans Gebert. Het raku stoken vindt buiten plaats. Bij slechte weersomstandigheden plaatsen we een regenscherm zodat het gezellige raku stoken gewoon door kan gaan. Verder naar beneden op deze pagina wat meer informatie over Raku stoken.

Zoals elk jaar verheugen we ons dus ook nu weer op ons jaarlijkse kunstgebeuren:

"KERAMIEK IN DE TUIN"

zaterdag 22 en zondag 23 juni van 10:00 uur tot 17:00 uur


Vanzelfsprekend hebben we tijdens het keramiek weekend niet allen veel kunst in de tuin maar hebben we in onze kwekerij ook een royale collectie vaste planten en siergrassen in de verkoop. Zoals gebruikelijk is alles weer van eigen biologische kweek en staan koffie of thee met iets lekkers tegen een kleine vergoeding weer voor u klaar!

Tijdens "Keramiek in de Tuin" is onze tuin uiteraard gratis te bezichtigen!

We nodigen u dan ook graag van harte uit!

Dori en Henk Jacobs

Over Anneke Gebert

"Spelen met klei en vuur"

In 1979 probeerde Anneke een broodje klei. Vrijwel direct werd ze door het materiaal gegrepen en het heeft haar later ook niet meer losgelaten. Anneke is geheel autodidact. Gedreven probeert ze alle kneepjes van het vak te beheersen. Na 7 jaar te hebben gedraaid, begon ze met handvormen waarin ze haar expressie nog beter kwijt kon. Meestal gaat Anneke uit van een bol of een doosvorm maar er kan ook geheel iets anders ontstaan. Het maken en decoreren van schalen vindt ze een leuke uitdaging. Regelmatig wordt geëxperimenteerd met glazuur waarna ze de mooiste op haar objecten kan toepassen.

Raku en zaagseloven stoken is haar later erg gaan boeien. Momenteel gebruikt ze dan ook alleen deze stookwijze. Aan de vormen, maar zeker ook aan haar specifieke Raku kleuren, kan men haar werk herkennen. Raku betekent “vrede, welzijn en geluk” wat ze ook vindt in het vervaardigen van keramiek en het stoken daarvan. Anneke exposeert regelmatig in binnen- en buitenland waar ze met haar werk ook op diverse keramiekmarkten te vinden is. Anneke geeft Raku, Naked Raku, Pittfire, Zaagseloven en Zilverklei workshops in haar eigen atelier in Ommelanderwijk. Sinds 2007 heeft ze daar ook een “petit galerie”. In 2010 kwam er een kleine keramiektuin die na de aankoop van een buurkavel inmiddels aardig is uitgebreid. Anneke is met haar werk in tuin en galerie zeker een bezoekje waard!

Meer informatie over het werk van Anneke Gebert:

www.annekegebert.nl

Anneke en Frans druk in de weer met paardenhaar op een nog heet gebakken werkstuk

Over het Raku stoken

Het Raku stoken van keramiek is een oude Japanse techniek waarbij een zwart netvormig scheurtjespatroon in de glazuur ontstaat, het zogenaamde craquelé. Een reeds gebakken werkstuk wordt eerst geglazuurd waarna het snel tot ca. 1000 °C wordt verhit. Als het werkstuk uit de oven wordt gehaald, craqueleert door de plotse afkoeling het glazuur. Vervolgens wordt het nog zeer hete werkstuk in een zaagselton gelegd waarbij het zaagsel spontaan ontbrandt. De rook die daarbij ontstaat trekt in de scheurtjes en kleurt deze zwart.


Terug naar boven