* HELENIUMFESTIVAL 2023 *

Beste Helenium liefhebbers,

Zoals altijd kijken we weer uit naar het meest uitbundige bloemenfeest in onze tuin. Het is verheugend om te zien dat het na ruim 20 jaar aardig goed gaat met onze verzameling. We zijn nog steeds trotse bezitters van ruim 100 Helenium cultivars in de tuin. Af en toe komt er nog wel eens een nieuwe bij maar we zijn al zeer tevreden met de taaie soortjes die er staan en die bewezen hebben dat ze tegen een stootje kunnen. Soms vinden we in de tuin nog wel eens een spontane Helenium zaailing en het is altijd weer een spannende verassing wat daar uit ontstaat. Er zijn dan ook altijd wel een paar veelbelovende nieuwkomers die we hoopvol bestuderen en beoordelen. Door de diversiteit van de aanwezige cultivars, laten de zaailingen soms grote verschillen zien in hoogte, bloemvorm en kleur, al blijft de kleur geel duidelijk een vaak voorkomende dominante eigenschap van Helenium.
Hoewel Helenium bekend staat als zeer sterke tuinplant, blijken ze helaas niet allemaal zo onverwoestbaar. Onze verzameling bevat een aantal zwakke cultivars die veel extra zorg en aandacht behoeven. Een deel van de verzameling is veel ouder dan 50 jaar en dat is niet zonder reden. Deze oudjes zijn erg sterk en het zijn ook deze soorten die ondanks verwaarlozing nog vaak weten te overleven. Nieuwe soorten dienen zich nog te bewijzen en ze een aantal jaren aan hun lot overlaten is daarvoor een goede test.
Gelukkig kunnen we melden dat de meeste Heleniums bijzonder degelijk zijn en een doorsnee winter in ons klimaat prima zullen doorstaan. Als resultaat van de liefdevolle verzorging van onze troetelkindjes, is het in de tuin weer een oogstrelend bloemenfestijn. Vooral in de maand augustus werkt deze bloemenzee zich gestaag naar een hoogtepunt. Het is naast september duidelijk de hoofdbloeimaand van Helenium. Tijdens een lekker middagzonnetje gonst het van bijen en hommels. Rondfladderende vlinders zorgen voor een vrolijke noot boven de beplanting. Ook dit jaar verheugen we ons dan ook wederom op de viering van ons:

"HELENIUMFESTIVAL"

zaterdag 12 en zondag 13 augustus van 10:00 uur tot 17:00 uur


Rond die tijd staan de meeste Heleniums in volle bloei. Het steeds groter wordende aantal lijkt jaarlijks voor een nog uitbundiger bloemenfeest te zorgen. Alle Heleniums zijn hier in grote groepen opgenomen in grote gemengde plantenborders. Dit is vrij ongebruikelijk voor plantverzamelingen bij vooral kwekerijen waar ze meestal apart in vakken, de zogenaamde moerbedden, uitgeplant zijn. Wij hebben ervoor gekozen om vooral ook de tuinwaarde van de Helenium in borders te laten zien. Zo valt meteen op dat ze bijzonder fraai combineren met andere nazomer- en herfsbloeiers en natuurlijk niet te vergeten de siergrassen die ook dan al een zeer belangrijke bijdrage leveren. Al onze planten staan overigens in diverse grote lange eilandborders die u kunt bekijken vanaf een uitgebreid stelsel van smalle hakselpaadjes. Door de hoogte van de uitbundige en weelderige beplanting waant u zich in een heuse bloemenzee.
Ervaar de warme en zinderende combinaties van Helenium met o.a. Aster, Persicaria, Sanguisorba, Helianthus, Rudbeckia, Vernonia, Eupatorium, Veronicastrum en Monarda naast de pluimen en halmen van vooral Molinia, Panicum, Stipa, Pennisetum, Sorgastrum en niet te vergeten Miscanthus. De Helenium is onbetwiste hoofdrolspeler als we het "Indian Summer" effect willen bereiken en mag zeker in geen "Hot Border" ontbreken!

Vanzelfsprekend hebben we naast vaste planten en siergrassen een royale collectie Heleniums in de verkoop. Zoals gebruikelijk is alles weer van eigen biologische kweek en staan koffie of thee met iets lekkers tegen een kleine vergoeding voor u klaar!

Tijdens het Heleniumfestival is onze tuin gratis te bezichtigen!

We nodigen u wederom graag van harte uit!

Dori en Henk Jacobs
Terug naar boven