* HELENIUMFESTIVAL 2024 *

Beste Helenium liefhebbers,

Zoals altijd kijken we weer uit naar het meest uitbundige bloemenfeest in onze tuin. Het is verheugend om te zien dat het na ruim 20 jaar aardig goed gaat met onze verzameling. We zijn nog steeds trotse bezitters van ruim 80 verschillende Helenium cultivars in de tuin. Af en toe komt er nog wel eens een nieuwe bij maar we zijn al zeer tevreden met de taaie soortjes die er staan en die bewezen hebben dat ze tegen een stootje kunnen. Soms vinden we in de tuin een spontane Helenium zaailing en het is altijd weer een spannende verassing wat daar uit ontstaat. Er zijn dan ook altijd wel een paar veelbelovende nieuwkomers die we goed bestuderen en beoordelen op geschiktheid als puike tuinplant. Door de diversiteit van de aanwezige cultivars laten de zaailingen soms grote verschillen zien in hoogte, bloemvorm en kleur al blijkt geel een dominante en dus vaak voorkomende kleur bij Helenium.
Helenium staat bekend als een zeer sterke tuinplant maar helaas blijken ze niet allemaal zo onverwoestbaar. Onze verzameling bevat dan ook een aantal zwakke cultivars die veel extra zorg en aandacht behoeven. Een deel van de verzameling is echter ouder dan 50 jaar en dat is niet zonder reden. Deze oudjes zijn erg sterk en het zijn ook deze soorten die ondanks verwaarlozing nog vaak weten te overleven. Nieuwe soorten dienen zich nog te bewijzen en om ze een aantal jaren in de tuin aan hun lot over te laten is daarvoor een goede test.
Gelukkig kunnen we melden dat de meeste Heleniums bijzonder degelijk zijn en een doorsnee winter in ons klimaat prima zullen doorstaan. Als resultaat van de liefdevolle verzorging van onze troetelkindjes, is het in de tuin weer een oogstrelend bloemenfestijn. Vooral in de maand augustus werkt deze bloemenzee zich gestaag naar een hoogtepunt. Het is naast september duidelijk de hoofdbloeimaand van Helenium. Tijdens een lekker middagzonnetje gonst het van bijen en hommels. Rondfladderende vlinders zorgen voor een vrolijke noot boven de beplanting. Ook dit jaar verheugen we ons dan ook wederom op de viering van ons:

"HELENIUMFESTIVAL"

zaterdag 17 en zondag 18 augustus van 10:00 uur tot 17:00 uur


Rond die tijd staan de meeste Heleniums in volle bloei wat zorgt voor een uitbundig bloemenfeest. Alle Heleniums zijn hier als groepjes opgenomen in grote gemengde plantenborders. Dit is vrij ongebruikelijk voor plantenverzamelingen bij kwekerijen waar ze meestal apart in vakken worden uitgeplant zijn. Wij hebben er voor gekozen om vooral ook de tuinwaarde van de Helenium in gemengde borders te laten zien. Zo valt meteen op dat ze bijzonder fraai combineren met andere nazomer- en herfsbloeiers en natuurlijk niet te vergeten de siergrassen die ook dan al een zeer belangrijke bijdrage leveren. Al onze planten staan overigens in diverse grote lange eilandborders die u kunt bekijken vanaf een uitgebreid stelsel van smalle hakselpaadjes. Door de hoogte van de uitbundige en weelderige beplanting waant u zich in een heuse bloemenzee!
Ervaar de warme en zinderende combinaties van Helenium met o.a. Aster, Persicaria, Sanguisorba, Helianthus, Rudbeckia, Vernonia, Eupatorium, Veronicastrum en Monarda naast de pluimen en halmen van vooral Molinia, Panicum, Stipa, Pennisetum, Sorgastrum en niet te vergeten Miscanthus. De Helenium is onbetwiste hoofdrolspeler als we het "Indian Summer" effect willen bereiken en mag zeker in geen "Hot Border" ontbreken!

Vanzelfsprekend hebben we naast vaste planten en siergrassen een royale collectie Heleniums in de verkoop. Zoals gebruikelijk is alles weer van eigen biologische kweek en staan koffie of thee met iets lekkers tegen een kleine vergoeding voor u klaar!

Tijdens het Heleniumfestival is onze tuin gratis te bezichtigen!

We nodigen u wederom graag van harte uit!

Dori en Henk Jacobs
Terug naar boven