* GRASSENDAGEN 2024 *


Beste planten en vooral siergrassenliefhebbers,

Wij kunnen ons geen tuin meer bedenken zonder siergrassen. Als we elders een uitbundige bloemenborder zien waarin grassen niet zijn toegepast, is het net of er iets niet klopt. Grassen brengen niet alleen licht, lucht en ruimte in beplantingen maar geven het ook een natuurlijker aanzien. Door het luchtige en transparante karakter van veel grassen, kunnen hoge soorten ver naar voren in de border waar ze voor veel dynamiek en beweging zorgen. Daarnaast hebben veel siergrassen een fraai winterbeeld waarmee ze de tuin tot ver in de winter sieren. Siergrassen horen er dus helemaal bij!

Er zijn maar weinig plekken op aarde waar geen gras groeit. Veel tuinplanten komen oorspronkelijk uit graslanden of groeien in combinatie met grassen. Het zijn dan ook goede buren voor onze tuinplanten. Vaak gaan planten dieper met de wortels dan het gras waardoor ze prima naast elkaar kunnen leven. Zo er al sprake is van enige voedsel- en vochtconcurrentie, zorgen grassen ervoor dat onze tuinplanten niet al te weelderig en slap uitgroeien. Grassen zorgen vaak voor een open structuur van de bovenlaag en in een zeer natte periode hebben planten daardoor minder problemen met wateroverlast. Veel grassen kunnen bovendien veel wind verdragen en zorgen zo voor enige steun aan de buurplanten. Veel positieve eigenschappen die pleiten voor meer siergras in de tuin!
Ondanks al die goede eigenschappen van siergrassen, komen we ze nog maar weinig tegen in tuinen. Vooral negatieve vooroordelen door onkunde, staan vermoedelijk het toepassen van siergrassen in de weg. Volgens velen zouden grassen woekeren en zich erg uitzaaien. Feitelijk is het zo dat de meeste grassen dit ook doen. Niet voor niets groeien grassen over vrijwel de gehele aardbol en erg veel soorten kunnen flink zaaien of woekeren. Zo bestaan onze duinen bij de gratie van het sterk woekerende helmgras die met deze eigenschap het zand weet te binden. In de tuin kunnen we ruim 200 soorten toepassen die niet woekeren maar polvormend zijn en zich nauwelijks uitzaaien.

Voor elke plek in de tuin is er wel een siergras beschikbaar voor wat betreft grondsoort, lichtbehoefte en de hoeveelheid vocht. Een paar soorten zijn min of meer groenblijvend, het overgrote deel sterft bovengronds af en heeft dan wel of niet een bruikbaar winterbeeld. In het voorjaar en vroege zomer zijn het vooral de kleinere siergrassen die dan ook vaak vroeg bloeien.

Vanaf half augustus breekt het seizoen van de grotere siergrassen aan. Steeds meer halmen en pluimen zien we boven de beplanting uitkomen. Grote Molinia's wuiven de bloemenpracht luchtig aan elkaar en tussen de lagere beplanting stuurt het kleine pijpestrootje z'n donkere straffe aartjes parmantig de lucht in. Miscanthuspluimen komen glanzend als satijn uit hun schachten en ontvouwen zich in een zijdezacht mahonie zilver. Panicum "Northwind" groeit kaarsrecht omhoog met lange slanke bladeren. Het is net een bos lange groene linten die flapperen in de wind maar omwaaien doet ie nooit. Op warme dagen is de geur van de Sporobolus heterolepis halmen meters ver te ruiken en in de avondzon ziet Stipa gigantea er nog steeds uit als een gouden fontein. Het is werkelijk onvoorstelbaar hoeveel diversiteit er is binnen de siergrassen....

Ieder jaar zijn we opnieuw zeer onder de indruk van de schoonheid van veel siergrassen. Veel tuinbezoekers verbazen zich met ons over het "wuivende zilver" in combinatie met Heleniums, Asters, Cimicifuga’s, Persicaria’s, Sanguisorba’s en andere laatbloeiende vaste planten. Van de vele fijne en enthousiaste reacties genieten wij jaarlijks minstens zoveel! Vanzelf willen wij daarom de werkelijk goede eigenschappen van siergrassen wat meer onder uw aandacht brengen. Allemaal meer dan voldoende redenen voor de viering van ons jaarlijkse pluimenfeest:

"GRASSENDAGEN"

zaterdag 14 en zondag 15 september van 10:00 tot 17:00 uur


Vanzelfsprekend hebben we naast een breed assortiment begeleidende vaste planten weer een royale collectie siergrassen en in de verkoop waaronder heel wat eigen selecties.
Zoals gebruikelijk is alles weer van eigen biologische kweek en staan koffie of thee met iets lekkers tegen een kleine vergoeding voor u klaar!

Tijdens de Grassendagen is onze tuin gratis te bezichtigen!

We nodigen u dan ook van harte uit om te komen kijken!

Dori en Henk Jacobs


Terug naar boven