* BIOLOGISCHE VASTE PLANTENDAGEN 2023 *


Beste vaste planten liefhebbers,

Onze oude Vaste Plantendagen zijn weer terug maar nu in een fris biologisch jasje!
Al is het natuurlijk ergens wel heel bijzonder dat we dit extra moeten vermelden. Het werken in de tuin zonder chemie en kunstmest is voor ons de normaalste zaak van de wereld, onze voorouders wisten niet beter en deden niet anders. Dat we die oude en vertrouwde methode nu "biologisch" moeten noemen, is dus ergens absurd. We pleiten dan ook voor een meer correcte benadering en hebben het dus over "tuinieren" en "chemisch tuinieren!" Als we voortaan in de winkel kunnen kiezen tussen een "krop sla" en een "chemische krop sla", waarbij op die laatste een gevaarsymbool van de NVWA prijkt, dan is een gezonde en milieuvriendelijke keuze zeer waarschijnlijk snel gemaakt! Maar helaas is het allemaal anders geregeld...

Vaste planten

Zonder enige twijfel vormen de vaste planten voor ons het meest boeiende plantengeslacht in de tuin. Naast de enorme soortenrijkdom is het vooral ook de dynamiek die nauwgezet onze wisselende seizoenen volgt in een jaarritme wat zich steeds weer opnieuw herhaald. Alleen is het elk jaar net weer iets anders, ziet de tuin er nooit hetzelfde uit en blijft de natuur ons verrassen. Ieder jaar beleven we zo een geheel nieuw tuinseizoen.

Aan het eind van de winter zijn we druk met het opruimen van de grote borders. Massa's afgestorven plantendelen gaan door de hakselaar wat we gebruiken als strooisel voor de paadjes. Na dit schonen biedt de tuin een wat troosteloze aanblik. Een vrijwel kale vlakte met hier een daar wat groene toefjes, een opmerkelijk verschil met de uitbundige weelde in de zomer. In het voorjaar zien we dan de tuin plots weer tot leven komen.
Altijd zijn we zeer onder de indruk van de enorme energie die dan vrijkomt en de snelheid waarmee de winterse doodsheid wordt omgetoverd tot een groene oase. Na een soms overweldigende bloei, volgt dan meestal de zaadzetting waarna de bovengrondse delen langzaam afsterven. Vaak behouden deze staketsels nog tot ver in de winter een sierlijk silhouet. Elk jaar mogen we dit fascinerende schouwspel opnieuw beleven, de opkomst en ondergang van schoonheid en gratie als in een geraffineerd muziekstuk!

Wat niet onvermeld mag blijven is dat vaste planten daarnaast een zeer belangrijke rol vervullen binnen het eco-systeem als voedselplant voor veel insecten, vogels en kleine zoogdieren. Vaste planten mogen dus eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken!
Zodra het weer het toelaat, genieten we volop van het buiten bezig zijn. Bij de eerste wiedronde door de tuin wordt ook meteen uitgedund, verplant en bijgeplant. Zo ontstaan opnieuw verschillende plantcombinaties en bepalen we mede het tuinbeeld voor het komende seizoen. We maken een keuze van wat we dit jaar zullen opnemen in het assortiment. Planten die groot genoeg zijn, kunnen worden opgegraven en gescheurd. Een deel wordt opgepot voor de verkoop, de rest gaat terug de tuin in. De meeste planten worden door ons gescheurd, daarnaast wordt gestekt of gezaaid.

Ieder jaar passen we ons plantenassortiment weer iets aan. Altijd verschijnen er een paar nieuwe soorten op de menukaart naast een vast standaard assortiment. Dit zijn betrouwbare en gedegen soorten waarvan wij vinden dat ze niet mogen ontbreken in ons aanbod. Daartoe behoren veel relatief snelgroeiende soorten die we ook elk jaar in de verkoop hebben. Daarnaast hebben we een aantal vaste planten die we om de zoveel jaar scheuren, waarna we ze een aantal jaren niet in de verkoop hebben om de voorraad in de tuin weer wat op te bouwen. Deze langzamere groeiers behoren overigens vaak tot de allerbeste tuinplanten!
Al met al is het resultaat steeds weer een verassend wisselend plantenaanbod. Met de nodige inspanningen groeit de voorraad planten in de "wachtruimte" acher het kastanjehek gestaag. Wie voldoende doorworteld is, verhuist over het hek naar de afdeling verkoop. De logistiek in onze overzichtelijke man-vrouw kwekerij is zo simpel als het maar kan. Om het wegverhuizen van planten vanuit de afdeling verkoop naar andere tuinen wat meer te optimaliseren, organiseren we weer net als voorheen onze:


"BIOLOGISCHE VASTE PLANTENDAGEN"


op zaterdag 17 en zondag 18 juni van 10:00 tot 17:00 uurOp deze dagen besteden we extra aandacht aan het belang en de toepassing van vaste planten in de tuin. In de bij de kwekerij gelegen “Open Tuin” staan ruim 2500 soorten in zogenaamde moerborders waarin de meeste exemplaren als volwassen plant zijn te bewonderen. Een deel daarvan staat dan uitbundig te bloeien.

Vanzelfsprekend hebben we tijdens de Vaste Plantendagen een royale collectie planten en siergrassen in de verkoop, is elke plant weer écht door ons zelf gekweekt, is de entree GRATIS en staan koffie met wat lekkers tegen een kleine vergoeding weer voor u klaar.

We nodigen u dan ook van harte uit!

Dori en Henk Jacobs
Terug naar boven